середу, 28 квітня 2010 р.

Малюнки та легенди


ЯК З'ЯВИВСЯ СОНЯШНИК

Колись давно-давно жила на світі дівчинка і звали її Квітка. Квітка дуже любила сонце і кожного дня виходила на вулицю, щоб помилуватися ним. У тому селищі, де жила дівчинка, була сильна спека: всі рослини вмирали, а люди аж пухли від голоду. І ось одного дня Квітка вийшла і почала просити Бога, щоб пішов дощ. Бог почув її прохання і наступного дня з неба полився довгожданний дощик. Всі раділи але Квітка сумувала, бо не було видно її улюбленого Сонця.
Настала ніч, дівчинка довго немогла заснути але втома перемогла.Їй наснився чудовий сон. У ньому до неї говорило Сонечко:
- Ходімо, Квітко, зі мною в країну вічного щастя й духмяних садів. Відтепер ти будеш називатися Соняшником.
І дівчинка обернулася на чудову золотаву квітку, тільки серцевина у неї була чорна, така, як її очі та волосся.


НАРЦИС
Вважають, що нарцис був першою квіткою, яку люди стали розводити на клумбах. І не випадково. Нарцис - квітка рідкісної краси. Скільки в ньому грації, скільки тендітності в його простому вбранні. Шість пелюсток у два кола, а в центрі ще один додатковий віночок - коронка. Він і дійсно схожий на маленьку корону. Квіти у нарциса - білі, кремові чи яскраво-жовті. А запах! Ніжний і сильний аромат цих квітів чути за кілометр.
Нарцис зацвітає в травні, завдяки цибулині. У дикому вигляді нарциси ростуть на узбережжі Середземного моря. Але і на Закарпатті є широка долина, уся переповнена нарцисами. Зараз вона приєднана до Карпатського заповідника. Долина нарцисів - єдина у світі.

ЛЕГЕНДА ПРО КАЛИНУ
Давно жила в оселі бідна родина: батько, мати і син. Коли син підріс, то пішов по світу щастя-долі шукати. Йшов він і йшов, бачить, що росте при дорозі на узліссі кущ калини. Сів він під ним відпочити, А калина так ласкаво шепоче гілочками, наче хоче щось розповісти. Юнак вирізав з калини сопілку і заграв. Як же він здивувався, коли заговорила сопілка людським голосом:
Ой помалу-малу, юначе, грай.
Та не вразь мого серденька вкрай.
Мене сестриця зі світу згубила,
В моє серденько гострий ніж устромила.

Коли юнак дійшов до села, то розповів людям про дивну пригоду. І вони
йому про ту страшну трагедію, що трапилась тут, де виросла калина. Бабина дочка, заздрячи красі дідової дочки, убила її і закопала в лісі. На місці, де пролилася кров бідної дівчини, виріс кущ калини, навесні він зацвітає білим цвітом, улітку ховає подорожніх від спеки і дощу. А восени і взимку пломеніє червоними кетягами.
Калина має лікувальні властивості: плоди застосовують при лікуванні високого тиску, при грипі. З гілочок корисний настій від високої температури й кашлю.

Немає коментарів:

Дописати коментар